64f85ff41583d6.41510096

Orice gazda trebuie sa stie cum sa isi primeasca oaspetii si cum sa ii desfete, iar primul lucru care se serveste de obicei sunt bauturile. 

Insa nu le poti aduce la masa oricum, existand anumite reguli pe care orice cunoscator al intrunirilor sociale le stie. Iata cateva pe care le poti urma si tu pentru a-ti impresiona vizitatorii. 

Reguli esentiale pentru servirea bauturilor

In codurile bunelor maniere si in alte documente numai bune de lecturat vei gasi tot felul de reguli menite a te ajuta sa fii o gazda perfecta, dar care sunt cele mai importante din ele? 

Chiar de cand invitatii la orice ocazie iti intra pe usa, bauturile ar trebui sa fie gata, fie ca este vorba despre vin, alcoolice tari sau cocktailuri cu alcool sau virgine, deoarece ii va ajuta pe acestia sa socializeze mai usor. 

Pentru a-ti uimi prietenii, invitatii sau familia, iata cateva sfaturi privitoare la servirea corecta a bauturilor la masa.

Servirea corecta a vinului

Vinul spumos sec sau sampania trebuie servite foarte reci, la temperaturi de maximum 10 grade Celsius. 

Aperitivele cocktail sau cherry sunt servite la temperatura specifica pivnitei, intre 10 si 12 grade Celsius. 

Pentru vinuri albe se vor alege pahare cu picior mai scurt si cupa rotunjita, in timp ce cele rosii vor necesita achizitia unor pahare cu picior mai inalt.

Tips-uri pentru servirea vinului

Pentru vin spumos si sampanie se aleg modelele flute sau de cupa clasica. Vinul rosu tare se serveste la temperatura camerei, iar cel mai usor se va turna in pahare la temperatura pivnitei (10-12 grade). 

Cand stii ca vei servi vin si doresti ca acesta sa fie pregatit, il scoti din pivnita cu cel putin o jumatate de zi inainte. 

Vinul nu se raceste imediat, ci treptat, nefiind indicat sa il introduci in congelator pentru a obtine racirea sa rapida, ci mai degraba sa pui sticla intr-un recipient cu gheata. Vinul nu se apropie de surse de caldura, deoarece se poate altera. 

Vinul dulce, cel spumos si sampaniile se servesc, de regula, foarte reci. Vinul de tip Tamaioasa se deschide inainte de servire, cand este adus in camera, pentru a se incalzi, scurta perioada de oxidare fiind benefica in ce priveste accentuarea buchetului sau natural. 

Vinul licoros (Porto, Madeira, Cabernet, Muscat, Malaga) se serveste in pahare mai mici si cu picior jos, la temperatura camerei, la fel ca si lichiorurile. 

Vinul se toarna direct din sticla racita, daca este cazul, sau din decantor, daca este necesar, decantarea facandu-se in vazul oaspetilor, la masa. Pentru whisky se folosesc paharele simple, joase, cu un fund gros (de tip Tumbler, de exemplu). 

In cazul servirii bauturilor alcoolice tari, de pe masa nu ar trebui sa lipseasca o compotiera sau un alt vas cu un design special, in care se afla gheata. 

Tuica din vin, brandy-ul si coniacul se vor servi la temperatura standard a camerei, insa cea din fructe cu sambure este, de regula, consumata rece. 

La reuniunile festive berea nu ar trebui sa fie servita, ea fiind limitata momentelor intime, in familie. Pentru a proteja mobila sub fiecare recipient se pot folosi cartonase speciale.

Moduri creative de a servi bauturile

Exista cel putin trei moduri de a pune oaspetilor la dispozitie bauturi: barul complex (full bar), barul tematic si barul-semnatura. Fiecare dintre aceste optiuni are avantajele sale si poate fi adaptat in functie de preferintele tale si ale invitatilor tai.

Barul complex (full bar)

In cazul barului complex vor fi incluse o varietate de bauturi alcoolice si amestecuri, reprezentand cea mai scumpa si complicata optiune, fiind rezervata evenimentelor „corporate”, in general. Printr-un astfel de aranjament, fiecare oaspete isi poate face propriul amestec sau poate incerca o bautura noua ori chiar o poate savura pe cea favorita.

Barul tematic

In cazul barului tematic, totul se va invarti in jurul a doua sau trei tipuri de alcool si a unei varietati de elemente cu care acestea se pot amesteca. 

In plus, pot exista optiuni de vin, bere si bauturi non-alcoolice. Desi poate parea chiar mai costisitor, este, de fapt, mult mai prietenos cu buzunarul si functioneaza la fel de bine pentru orice tip de tarie alegi.

Barul-semnatura

Barul-semnatura este cel mai usor de realizat si acasa, dar poate fi folosit si in situatii mai formale. Este compus dintr-un numar fix de cocktail-uri servite in pahare speciale, carora li se adauga vinul, berea si sucurile sau alte bauturi nonalcoolice. 

Amestecurile pot fi facute inaintea sosirii oaspetilor sau dupa ce acestia au ajuns. Este indicat sa existe cel putin doua alegeri in materie de cocktail, de preferinta fiecare fiind realizat cu un alt tip de alcool.

Garnituri creative pentru bauturi

Pentru majoritatea bauturilor de tip cocktail, si nu doar pentru ele, este necesara adaugarea unei garnituri, fie ca e vorba despre gheata, masline, cirese, bucati de lamaie sau lime ori coji de portocala sau zahar. 

Florile comestibile, ierburile aromate, fructele de padure sau condimentele pot fi inghetate in apa si vor da savoare si unicitate bauturii. In cazul unei retete de Bloody Mary garnitura se poate trasforma dintr-un mic deliciu intr-o adevarata portie de mancare.

Asocieri intre bauturi si mancare

Nu uita de legatura stransa dintre alcool si mancare pentru a da oaspetilor o experienta unica. De regula, vinul si mancarea din aceeasi regiune merg mana in mana, asa ca daca te axezi pe un anumit fel de mancare la cina, poti servi cu usurinta o bautura alcoolica specifica respectivei tari sau locatii. 

In general, vinul rosu este asociat mancarurilor mai grele precum fripturi, in timp ce cel alb se preteaza mai mult puiului si pestelui. Chiar daca tu preferi vinul de o anumita culoare, alege macar cate o optiune rosie si una alba spre a oferi oaspetilor alegeri dupa preferinte.

5 thoughts on “Cum sa iti impresionezi oaspetii cu servirea bauturilor

  1. Un alt aspect discutat in articol este prezentarea bauturilor non-alcoolice. Chiar daca ai oaspeti care nu consuma alcool, poti impresiona prin servirea unor bauturi rafinate si originale. Poti prepara cocktailuri fara alcool sau combina sucuri naturale pentru a obtine arome interesante si aspect placut.

  2. Articolul subliniaza importanta pregatirii corecte a garniturilor pentru bauturi. Oaspetii vor aprecia atentia la detalii si efortul depus pentru a le oferi o experienta placuta. De exemplu, poti adauga felii de fructe proaspete sau frunze de menta in paharele cu cocktailuri pentru un aspect mai atragator.

  3. Un alt sfat util din articol se refera la modul de turnare a bauturilor. Este recomandat sa toarni bautura lent si cu atentie, fara a vari paharul sub robinet. Astfel, vei evita formarea bulelor de aer si vei obtine o servire mai eleganta si mai profesionala.

  4. Un alt aspect important mentionat in articol este temperaturile de servire ale bauturilor. Fiecare tip de bautura are temperatura sa optima, iar daca reusesti sa le servesti la aceasta temperatura, vei impresiona cu siguranta oaspetii. De exemplu, vinurile rosii trebuie servite la temperatura camerei, in timp ce vinurile albe trebuie racite in prealabil.

  5. Articolul ofera sfaturi interesante despre cum sa impresionezi oaspetii cu servirea bauturilor. Este important sa alegi pahare potrivite pentru fiecare tip de bautura si sa le aranjezi frumos pe masa. De asemenea, este recomandat sa ai la indemana diverse accesorii, cum ar fi suporturi pentru sticle sau paie colorate, pentru a adauga un plus de eleganta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *