Descoperă aspectele pozitive și negative ale plitelor incorporabile pentru bucătăriile contemporane. Avantajele includ designul compact, funcții avansate, și durabilitatea suprafeței, în timp ce dezavantajele includ imposibilitatea de mutare, costurile mai ridicate, și potențialele pericole pentru copii.

Utilizarea plitelor incorporabile cunoaste o crestere semnificativa, acestea devenind o prezenta obisnuita in bucatariile contemporane.
Acestea sunt alese in detrimentul plitelor traditionale nu doar pentru designul modern pe care il confera bucatariei, ci si din necesitate, in special pentru cei care au la dispozitie un spatiu restrans.

La fel ca multe alte electrocasnice actuale, plitele incorporabile aduc cu sine o serie de avantaje si dezavantaje.

Avantajele utilizarii plitelor incorporabile

Unul dintre punctele de atractie ale unei plite incorporabile este instalarea „invizibila”, care adauga o nota de compactitate si ordine intregului aspect al bucatariei.

Acestea sunt ideale pentru a crea un design compact, fiind perfecte pentru spatiile mici, dat fiind faptul ca nu ocupa mult loc.

In plus, beneficiaza de functia de aprindere electrica, chiar si in cazul celor pe gaz, eliberandu-va de grija de a avea la dispozitie o sursa de foc.

O alta valoare adaugata o reprezinta varietatea de dimensiuni, functii si accesorii. Plitele incorporabile pot avea intre 2 si 5 arzatoare si pot avea finisaje din sticla, ceramica sau otel inoxidabil.

Rezistenta la zgarieturi, pete si temperaturi inalte face ca suprafata acestora sa fie foarte durabila. Acestea pot fi pe gaz sau electrice.

Plitele incorporabile pot fi echipate cu control al flacarii reduse sau multi-flacara, putand avea arzatoare cu inel dublu sau triplu si cu flacara mare.

Ofertele includ o multitudine de functii avansate, cum ar fi alarmele si oprirea automata dupa ce mancarea este gatita. Majoritatea plitelor incorporabile sunt dotate cu un dispozitiv de detectare a flacarii (FFD) care intrerupe alimentarea cu gaz daca flacara se stinge, prevenind astfel pierderile de gaz.

Dezavantajele plitelor incorporabile

Printre dezavantajele plitei incorporabile se numara faptul ca aceasta nu poate fi mutata, deoarece pentru instalare este necesara taierea blatului de bucatarie.

Aceasta poate fi o problema si in caz de incidente neprevazute, cum ar fi o scurgere de gaz sau daca unul dintre ochiuri nu mai functioneaza, pentru reparare fiind necesara dezasamblarea acesteia de pe blatul de bucatarie.

Acest lucru poate fi complicat in functie de sistemul de prindere. De asemenea, preturile lor pot fi mai ridicate in comparatie cu plitele conventionale.

Din punct de vedere al sigurantei, este important sa tineti copiii departe de plita incorporabila, deoarece arzatoarele sunt la acelasi nivel cu blatul, fiind mai accesibile pentru copii.

O plita independenta poate fi mai sigura, deoarece este la o inaltime mai mare si nu poate fi atinsa cu usurinta de catre copii.

Consideratii suplimentare legate de plitele incorporabile

Atunci cand alegeti o plita incorporabila, este important sa aveti in vedere intretinerea si curatarea acesteia. De exemplu, plitele din sticla sau ceramica pot necesita produse de curatare specializate pentru a mentine stralucirea si a evita zgarieturile.

Asigurati-va ca aveti suficient spatiu pentru a instala plita incorporabila. Desi acestea pot economisi spatiu, trebuie sa dispuneti de suficient loc pentru a instala unitatea si pentru a lasa un spatiu adecvat de ventilatie.

De asemenea, ganditi-va la eficienta energetica. Plitele pe gaz sunt de obicei mai eficiente din punct de vedere energetic decat cele electrice, desi cele din urma pot oferi o distributie mai uniforma a caldurii.

Considerati care optiune se potriveste cel mai bine nevoilor si preferintelor dvs.
Plitele incorporabile sunt populare datorită aspectului modern și designului compact, perfecte pentru spațiile mici. Acestea oferă funcții avansate precum controlul flăcării și oprirea automată. Cu toate acestea, instalarea lor necesită tăierea blatului de bucătărie și repararea poate fi complicată. Siguranța copiilor trebuie luată în considerare din cauza accesibilității arzătoarelor. Eficiența energetică variază între modele, iar întreținerea corectă este importantă pentru plitele cu suprafețe delicate.